پل خواجو اصفهان

پل خواجویکی ازپل های تاریخی شهراصفهان بوده که درشرق سی وسه پل،برروی رودزاینده رودواقع شده است.این پل درانتهاى خیابان کمال اسماعیل اصفهانى وانتهاى خیابان خواجو،واقع شده است ونزدیک ترین مکان دیدنی به هتل زنده رود اصفهان است .

این پل که دردوره صفویه یکی اززیباترین پل های جهان به شمارمی رفت،به دستورشاه عباس دوم،درسال۱۰۶۰قمری ساخته شد.طول این پل۱۳۳متربوده وعرض آن نیزبه۱۲مترمی رسدکه همراه باتزئینات وکاشیکاری فراوان،ازآثاربسیارممتازشهراست اصفهان به حساب می آید.

گردشگران وجهانگردانی که درادوارمختلف به اصفهان آمده اند،لب به تحسین پل خواجوگشوده اندواین مکان رادرزمره شاهکارهای جاودانه معماری ایرانی واسلامی به شمارآورده اند.بنای پل خواجو درچهارطبقه وباکاشیکاری های عصرصفویه،احداث شده است. این مکان در فصل بهار و هنگام طغیان آب زاینده رود، منظره بسیار جالبی را به وجود می آورد، به گونه ای که باعث شده مردم در این مکان نشسته و به تماشای زیبایی های این مکان بپردازند. در وسط پل، برای اقامت موقتی پادشاه و خانواده سلطنتی، ساختمان مخصوصی که به بیگلربیگی شهرت دارد، احداث شده است. به نوشته تاریخ نگاران و پژوهشگرانی که درباره سلسله صفوی مطالعه نموده اند، هدف شاه عباس دوم از ساختن پل خواجو، پیوند دادن دو محله خواجو و دروازه حسن آباد با تخت فولاد و راه شیراز بوده‌ است.

پل خواجو از نوع پل سدی بوده و به عقیده برخی، نقطه اوج صنعت پل سازی در ایران به حساب می آید. عملکرد سد پل، این است که می‌تواند آب را تا ارتفاع ۶ متر بالا ببرد. این پل دارای ۱۶ دریچه تخلیه آب بوده و در بدنه آن از شیارهایی استفاده شده و همچنین کشوهایی درآن قرارگرفته که می‌توانند این دریچه ها را بالا و پایین ببرند. با بالا و پایین کردن کشوها، قادر خواهند بود اندازه آبی را که جاری میشده تنظیم نمایند و همینطور این کشوها عمل تنظیم آب جمع شده در پشت این پل سدی را انجام می دادند.

در میان هریک از دو ضلع شرقی و غربی پل، ساختمانی احداث شده که شامل چند اتاق بوده که به نقاشی مزین  شده است. این ساختمان که شاه نشین نامیده می شود، در آن دوره جایگاه بزرگان و امیرانی بوده که برای تماشای مسابقات شنا و قایقرانی بر روی دریاچه مصنوعی، به این مکان فراخوانده می شدند. در گوشه‌ های ضلع شرقی پل خواجو، دو شیر سنگی وجود دارد که ظاهرا، نماد سپاهیان بختیاری و محافظ اصفهان در عصر صفویه هستند.

پل خواجو دارای ۲۴ دهانه‌ بوده که از مکعب‌ های به دقت تراش‌ خورده، ساخته شده است. اطراف پل در ایام بهار و تابستان و روزهاى تعطیل، محلی عمومی برای تفرج اهالى است و بعضى روزها به حدى جمعیت زیاد است که عبور و مرور در طبقه دوم، تقریباً مشکل مى ‏شود.

شنیدنی‌هایی درباره پل خواجو

اگر به اصفهان سفر کنید و به بازدید از تمام پل‌های این شهر بپردازید، متوجه می‌شوید که پل خواجو زیباترین و کامل‌ترین پل اصفهان استنورپردازی این پل در هنگام شب وقتی در آب زاینده رود منعکس می‌شود، تصویری شبیه به کارت پوستال‌ها ایجاد می‌کندحال که اصفهان با خشکسالی‌های چندین ساله روبرو شده، در بسیاری از فصل‌ها بستر زاینده رود خشک استشهرداری اصفهان دست به ابتکار جالبی زده و در مواقعی که زاینده رود خشک می‌شود، با استفاده از نورپردازی‌های گسترده، تصاویر زیبایی بر پل خواجو ایجاد می‌نمایداین برنامه در هنگام شب و به مدت ۱ ساعت برقرار است.

بسیاری از اهالی اصفهان که به خواندن آواز علاقه دارند به طبقه پایین پل رفته و به خواندن آواز مشغول می‌شونداگر این آواز حرفه‌ای اجرا شود، افراد زیادی اطراف خواننده جمع شده و فضای جالبی به وجود می‌آیداز سالیان بسیار دور این رسم بین اهالی اصفهان وجود داشته و طرفداران زیادی دارد.

پل خواجو میراثی خاطره ساز

یکی از ارزشمندترین جاذبه های جذاب تاریخی و طبیعی ایران عزیز همین پل خواجو است. پلی که هزاران قصه ی ناب و شیرین برای گفتن داردوهمین حالاهم قدرت خاطره سازی بسیار بالایی دارد. زیباترین عکس ها و دیدنی ترین تصاویر در بخش های مختلف همین پل بلند شکل گرفته اند. پلی که برفراز زاینده رودخروشان ساخته شده وهم خروش این رودعظیم رادیده هم افول وخشک شدنش را.به همین نسبت شادی وغم های فراوانی راهم دیده است. وصال هاوفراق هایی راهم دیده است. کسی چه می داند شاید تمام این ماجراها را به آب های روان زاینده رود سپرده باشد. خیلی ها هم عادت دارند وقتی سردردودل شان باز می شودبه سراغ پل خواجوبروندودردهای دل شان رابرای این دوبیرون بریزند. می خواهم بگویم پل خواجو محلی برای قرارهای زیبای انسانی است. شاید هم باید گفت محلی برای برقراری آرامش و تسلّی قلب ها است. شما چطور فکر می کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *